AKTUELNO

U naselju Šangaj u Batajnici počeli su radovi na vodovodnoj mreži dužine 1,2 kilometara, a od oktobra će ovo naselje biti priključeno na vodosnabdevanje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će radovi za koje je izdvojeno 13 miliona dinara biti gotovi za nedelju dana nakon čega će se početi sa ispiranjem vodovoda i priključivanjem građana na sistem JP Vodovod i kanalizacija.

- U isto vreme radimo kompletan projekat za vodosnabdevanje za čitavo naselje Šangaj, zatim za Grmovac i Ugrinovce. Kada završimo projektovanje za ova tri naselje raspisaćemo tender, pa ćemo opredeliti novac i raditi vodovodnu mrežu - naveo je Vesić.

Foto: Tanjug

Za nekoliko nedelja počeće i radovi na kanalizaciji u Batajnici, koji su, kaže on, odloženi, jer su se pojedini izvođači žalili.

- Čekali smo odluku Komisije za zaštitu prava ponuđača i to je sve završeno, pa ćemo moći da uvedemo izvođača koji je dobio posao u rad. Tako će biti urađeno oko 5,5 kilometara kanalizacije u Batajnici - objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da je sve to deo drugog dela projekta koji za cilj ima da za 10 godina nijedna kuća na teritoriji Beograda ne bude bez kanalizacije.

Foto: Tanjug

- To nije lako, jer trećina grada nema kanalizaciju i treba nam za to oko milijardu evra, kao i pet fabrika za preradu otpadnih voda. Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog mora da bude fabrika, jer kanalizacija koju sad imamo direktno ide u Savu i Dunav bez ikakvog prečišćavanja, što je skandalozno - istakao je Vesić.

Podseća, da je Beograd najveći grad u Evropi koji svoju kanalizaciju direktno ispušta u reke putem više od 100 ispusta u Savu i 120 u Dunav.

Foto: Tanjug

Zato su nam neophodne fabrike za prečišćavanje vode, kaže on i ističe važnost ravnomernog ulaganja u centar i periferiju grada.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić naveo je da se radi na rešavanju osnovnih potreba stanovnika opštine, kao i da je asfaltirano više od 40 ulica u Batajnici, a da je evidentirano između 280 i 290 ulica koje će dobiti asfalt.

Foto: Tanjug

Radi se, kaže on, i na realizaciji projekta Zemunske tvrđave, stepeništa ka Gardošu, kao i na dobijanju građevinske dozvole za izgradnju pristana za velike brodove.

- Sledeće godine nas čekaju i fasade, a pored infrastrukture akcenat je i na turizmu, jer želimo da upišemo Zemun na turističku mapu Evrope , naveo je Matić.

#Batajnica

#Goran Vesić

'